Tips voor EBEEM examen

8 Dec

Tips ter voorbereiding EBEEM examen.

Wil je als SEH-arts KNMG of AIOS SEH je kennis en kunde naar een hoger plan trekken, dan is het een goed idee om voor het European Board Examination in Emergency Medicine (EBEEM) te studeren. Dat is een mooie stok achter de deur om je kennis op specialistniveau te krijgen, want wie gaat er nu voor zijn plezier een dik boek over Emergency Medicine helemaal doorlezen?
Het examen bestaat uit twee delen. Part A, is een multiple choice test met 120 vragen. Als je dat gehaald hebt, mag je op voor Part B, waarbij je een 6 tal simulatie casus krijgt.

Hieronder beschrijf ik mijn studiestrategie waarmee ik in 2014 het EBEEM examen gehaald heb.

Part A (multiple choice) studietips
Studeer alleen uit de opgegeven examenstof (Tintinalli en diverse richtlijnen). Ik heb ‘Tintinalli’s Emergency Medicine: Just the Facts’ (ISBN 9780071766791) van A-Z doorgelezen. Dat is een samenvatting van de full Tintinalli (700pag i.p.v. 2000+). Tijdens het lezen van dit boek, heb ik geen aantekeningen gemaakt. In plaatst daarvan, maakte ik een open vraag van wat ik niet wist in een vragenprogramma. In dit programma (Ankiweb webapplicatie en android) kun je deze vragen daarna aan jezelf voorleggen. Deze vragen worden via een wetenschappelijk algoritme op gezette tijden opnieuw aan je gesteld als je de app weer opent, totdat je ze een paar keer goed hebt beantwoord.
Na ieder hoofdstuk in Tintinalli heb ik examenvragen gemaakt uit het corresponderende hoofdstuk in “Tintinalli’s Emergency Medicine Examination and Board Review” (ISBN
9780071813747). De stof die je dan niet weet, zoek je in de Fulltext Tintinalli op, want niet alles komt aan bod in Tintinalli Just the facts.
Als je beide boeken als ebook aanschaft, kun je studeren waar je maar wilt op je tablet of (werk)computer. Verder zijn er geen geheimen voor Part A. Het komt er gewoon op neer dat je heel veel moet lezen, examenvragen zelf maken en oefenen. Trek er minimaal 4-6 maanden voor uit naast je fulltime job!

Part B (simulatie) studietips
Doe part B binnen een paar maanden na Part A, want dan is je theoriekennis nog actueel! Je doet 6 casus van 10minuten, met telkens 5min om jezelf in te lezen. Een aantal casus is een discussie met de instructeur, de rest is met een simulatiepop of patient.
Als je een simutiecasus doet bij het examen is het een goed idee om het volgens een vast schema te doen. Als je een ECG moet beschrijven, doe dat dan systematisch, maak een DD en een eindconclusie. Hetzelfde geldt voor je anamnese , lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek. Ook belangrijk om kort je voorbereidingen op te noemen voordat je aan de slag gaat. Bijv. voor een Thoraxdrain: ‘move patient to resus area, explain procedure to staff and patient, informed consent, universal precautions, prepair and check equipment, etc’.
Hoe bereid je je nu hierop voor? Oefen simulatie casus in je eigen ziekenhuis (met simulatiepop), maar ook mondeling met een collega SEH-arts. Oude examen casus ‘Structured Clinical Examination’ (SCE) van het FACEM fellowship exam staan op Life in the fastlane, met antwoorden en uitleg waarom mensen er op zakten.

Het examen zelf
Part A: Dit is een mix van makkelijke, normale en moeilijke vragen, over de hele stof (Pediatrics tot Geriatrics). Een ding waar ik geen vragen over heb gezien was antibiotica beleid.
Part B: De casus zijn niet doorsnee zoals bij ALS, maar meer uitdagend…. Vele competenties wordt getest, bijv slecht nieuws gesprek, supervisie, en uitleg van een procedure aan een junior doctor, of voordoen van een bepaald onderzoek.

Tot slot
Al met al was het een hele kluif, maar was het het wel waard. Ik profiteer elke dag van deze kennis als ik zelf patiënten zie, of AIOS superviseer!

Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan onderaan in de blog.

Gaël Smits, SEH-arts KNMG, EBCEM <- dat mag je gebruiken als je het examen gehaald hebt

Links
Examen reglement en omschrijving: http://www.eusem.org/europeanboardexamination/
Part A examentrainer sofware Ankiweb: http://www.ankiweb.net
Part B examen vragen: http://lifeinthefastlane.com/exams/facem-fellowship/sce/

Advertisements

3 Responses to “Tips voor EBEEM examen”

 1. Hemchander Sundararaj May 10, 2017 at 21:14 #

  KINDLY CAN YOU REPOST THE TIPS IN ENGLISH

 2. coruZic December 28, 2018 at 10:05 #

  Хоть убей, не знаю.


  Обожаю всё, скачать фифа, скачать fifa а также еа спортс скачать fifa

Trackbacks/Pingbacks

 1. EBEEM Part A: Heb jij een stok achter de deur? | fan of EM - May 27, 2019

  […] ben begonnen met het lezen van het stukje van Gaël Smits op EM Dutch. Deze methode heb ik gevolgd met 2 boeken van Tintinalli’s Emergency Medicine, namelijk ‘Just […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s