ARVC

20 Feb

In Dutch.

ARVD-ARVC

Iedereen kent wel het beeld uit de media van topsporters die tijdens hun sportuitoefening plotseling dood neervallen. Naar schatting is 15-25% van de mensen met acute hartdood onder de 30 jaar toe te schrijven aan ARVC. ARVC, aritmogene rechter ventrikel cardiomyopathie, is niet een heel bekend ziektebeeld onder medici. Tijd om middels deze presentatie hier eens wat meer aandacht aan te schenken.

Monique Bosman, aios SEH Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk.

Advertisements

2 Responses to “ARVC”

 1. reneverbeek February 20, 2013 at 09:47 #

  Interessant onderwerp. Dank voor de presentatie.
  Ik heb een aantal vragen. Ik zie op het ECG van de jongen de iets verbrede S-wave in V1. Wat leidde bij hem nog meer tot de diagnose? (Major en minor criteria). En de tachycardie, was dat een flutter of sinustachycardie? En hoe is dat gerelateerd aan de casus en het onderwerp?

  • Monique Bosman February 20, 2013 at 12:17 #

   Dank voor de reactie. Ik zal de casus naar aanleiding van het praatje even toelichten, aangezien dat in de slides niet duidelijk naar voren komt zonder verhaal.
   Deze 17 jarige jongen kwam met een verdachte collaps en een hoofdwond. Gebruikt onder ander andere Strattera bij ADHD. Allereerst bij het maken van het ECG werd gedacht aan ARVC gezien de geleidingsvertraging in V1. De sinustachycardieen op de scoop konden we toen nergens bij duiden. Uiteindelijk bleek bij deze jongeman inspanningstest, echo cor en Holter normaal. Er werd gestopt met Strattera en patiënt is naar de academie verwezen. Wat ik daarvan terug gekoppeld heb gekregen is dat patient verder geen major/minor criteria meer had buiten af en toe een VES met LBTB-configuratie. De sinustachycardieen zijn verdwenen na het stoppen met Strattera en de verdenking nu is een kort QT-tijd syndroom. Wordt vervolgd…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s